εγκατάσταση
Μεγαλύτερος χρόνος λειτουργίας στο Todtnauberg
Κατάσταση προηγούμενο
Προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας της περιοχής σκι Todtnauberg, δημιουργήθηκε μια λίμνη δεξαμενής για την τροφοδοσία των κανονιών χιονιού. Η φυγοκεντρική αντλία υψηλής πίεσης που χρησιμοποιήθηκε είναι μία από τις μεγαλύτερες προσφορές της Caprari στη Γερμανία.
Πλεονεκτήματα
Η τεχνητή λίμνη είναι 1400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιέχει 12.000 m³ νερού. Μια αντλία πολλών σταδίων υψηλής πίεσης τύπου PMS 80/7Y με οριζόντιο άξονα εγκαταστάθηκε στο περίβλημα της αντλίας. Η ισχύς του κινητήρα 132 kW είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει το σύστημα με 3.000 λίτρα "τροφοδοσία κανονιού χιονιού" ανά λεπτό. Οι άξονες - τοποθετημένοι σε διαστήματα περίπου 50 m - τοποθετούνται στον αγωγό πεδίου μήκους περίπου 1500 μέτρων για να εφοδιάζουν τα κανόνια χιονιού με το νερό. Χάρη σε αυτή τη λύση ο χειριστής μπορεί να καλύψει τις πίστες για περίπου τρεις μέρες χωρίς διακοπή. Ωστόσο, ο πραγματικός χρόνος είναι μεγαλύτερος, επειδή η λίμνη τροφοδοτείται από ένα ρεύμα.
Πλεονεκτήματα
Καθώς η ταχύτητα της αντλίας ελέγχεται ηλεκτρονικά, το σύστημα λειτουργεί χωρίς υπερτάσεις πίεσης και αντιδρά ομαλά στις διακυμάνσεις ισχύος. Η Caprari, ο κατασκευαστής, εφοδίασε τον μεγάλων διαστάσεων άξονα της αντλίας με ένσφαιρα ρουλεμάν και στις δύο πλευρές προκειμένου να απορροφά τα αξονικά και ακτινικά φορτία και στις δύο κατευθύνσεις. Επιπλέον, μια φτερωτή με αξονική εξισορρόπηση ώσης και ένα τύμπανο ελασματοποίησης τοποθετήθηκαν για την προστασία των εδράνων. Η ταχύτητα περιστροφής της αντλίας, κατασκευασμένη από ανθεκτικό γκρι χυτοσίδηρο, όλκιμο σίδηρο και χαλκό, κυμαίνεται μεταξύ 1450 και 3500 σ.α.λ., γεγονός που καθιστά τη φθορά λειτουργίας χαμηλή.
Αυτή η αντλία συγκεντρώνει πίεση έως και 100 bar για να φτάσει σε κεφαλές παροχής έως 1000 m.
Πολλές επιδόσεις που την καθιστούν ελκυστική όχι μόνο για τους αλπικούς χρήστες, αλλά και για διαφορετικούς τύπους παροχής νερού, π.χ. σε κτίρια ή για βιομηχανικές διεργασίες.